Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Furua kjem att?

Furua kjem att?

Jon Olav Ørsal Fredag 15. oktober 2010

I neste uke får Talgø besøk NTNU i Trondheim. Det er ca 15 fjerdeårsstudenter fra Institutt for produktdesign som sammen med veiledere skal besøke Talgøbedriftene T-Komponent, MøreTre og Talgø Møbelfabrikk. De skal samarbeide med Talgø om et prosjekt for å skape kreative og funksjonelle løsninger basert på hobbyplater i furu fra T-Komponent. Furu er på nytt aktuell for møbelproduksjon igjen, og Talgøkonsernet går spennende tider i møte.

For Talgø-konsernet kan dette være starten på en måte å jobbe på, hvor tett samarbeid med ulike kreative læresteder kan være resultatet. Det er knyttet store forventninger til et positivt og utviklingsorientert samarbeid for begge parter, skriver konsernet i ei pressemelding.

Dette skriver Instituttet som bakgrunn for oppgava:

«Hva er det med norske furubegrepet? Hva er det som er galt med furu som material? Hvorfor har vi skapt begrepet «furuhelvete»? Furumøbelmarkedet falt sammen på slutten av 1990-tallet, og ligger ennå nede. Furu, som materiale, er på innmarsj igjen, men nå frontet av designere og arkitekter. DOGA(Design og arkitektursenteret, Oslo) hadde i sommer utstillingEN «furuhelvetica» som hadde som tema å kaste glans over furua som materiale. Furuas kvaliteter er mange. Den voksen nesten overalt, er lett å bearbeide, sterk, er meget anvendbar og rimelig. Vi skal i dette semesteret samarbeide med Talgø, som i tiår har vært en stor aktør i furumøbelindustrien. Talgøkonsernet produserer i dag hobbyplater ved sin fabrikk T- komponent i Rindal. De ønsker at studentene skal finne nye bruksområder for hobbyplata.»

Med utgangspunkt i hobbyplata skal hver gruppe utforme et møbel som skal inngå i kolleksjonen «StudentFlatPack». Hva som trengs for å utforme en komplett kolleksjon er opp til studentene å finne ut av. Tanken er å lage en komplett, rimelig møbleringsløsning for selvbygging.

Publisert: 15. oktober 2010, 23:00