Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fra Urvoll til Trondheim

Mari B. Redalen Måndag 15. februar 2016

Hvem er du, hvor bor du og hvorfor flyttet du?

Hei,

Jeg heter Stine og er oppvokst på Flathaugan i Todalen. Som så mange andre flyttet jeg fra bygda for å studere. Nå er jeg straks 27 år og bor i Trondheim sammen med Per Kristian (28) og barna våre Edin (4) og Isac (6). Vi har også en kattunge som har fått det fantastiske navnet Todd Lauritz.

DSC04149

Foto: Stine Saksen

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg!

I februar begynte jeg i ny jobb som førstekonsulent / saksbehandler og trives veldig godt med det. Jeg har fleksitid og kan derfor planlegge arbeidsdagen min slik det passer best for familien. Ettermiddagene tilbringes stort sett sammen med familie og venner. Isac og jeg står som regel for middagen og serverer da gjerne mat med chili, hvitløk og ingefær. Det hender imidlertid at kokkene mottar klager fra husets andre beboere: Maten er for sterk!

Edin bruker helst ettermiddagene til å trene opp Todd Lauritz til å bli en hund. Fireåringen har for lengst lært kattungen «jeg kaster pinne, du henter den, du leverer den tilbake»-konseptet.

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen?

Vi er forholdsvis ofte i Todalen og pakker gjerne bilen full for ei helg sammen med Saksengjengen. Isac og Edin er Todalens største fans, og det er ikke rent sjeldent det trues med «æ flytte t Todal’n» om de ikke får viljen sin.

todalennn

Ut på tur i Todalen. Trygt å holde hånda til mormor Kristine. Foto: Stine Saksen

Hva viser du først fram av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?

Det blir naturlig å ta med besøkende «hæm t ho mor», og fra verandaen ser man nesten hele bygda.

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Det har vi ingen planer om, men man skal aldri si aldri. 😉

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta todaling? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialekt misforståelse?

Tja, den har blitt litt utvanna men det er fortsatt nye bekjentskaper som spør hvor jeg er fra ettersom de hører at jeg ikke er trønder. Det tar jeg som et positivt tegn! Barna våre har lært seg å si «smær», «græt» og «mjøk». Ellers pleier jeg å teste om mine venner forstår ordet «færrafarranj». De fleste tipper at det har noe med farrang å gjøre…

Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå? 

Nabolaget vårt fungerer på sett og vis som bygda i byen. Her hilser man på hverandre og passer litt på naboene. Vi bor også nært flotte turområder i Estenstadmarka og flere av våre nærmeste venner og familie bor like ved. En forskjell er mangel på fjord i umiddelbar nærhet, og at man kunne kjøpt seg 3 hus i Todalen for prisen det koster for ei blokkleilighet her.

tt

På tur i Estenstadmarka. Foto: Stine Saksen

Noen store savn?

Jeg skulle gjerne hatt familien nærmere.

Hvor ofte er du innom Todalen.no?

Jeg titter plutselig innom og skroller ned for å se hva jeg har gått glipp av siden sist.

 

Neste mann ut er Peder Kvendset.

 

Publisert: 15. februar 2016, 22:26