Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fra Todalen til Stavanger

Mari B. Redalen Fredag 14. november 2014

Denne gangen har vi fått blogginnlegg fra Erlend Halset. Han bor i Kvernevik i Stavanger og jobber i eiendomsmeglerbransjen. Han har bodd der i flere år, og trives godt, men likevel er han ofte i Todalen tiltross for at det er tungvint å reise mellom, og blir no «Todaling» livet ut.

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til daglig og hvorfor flyttet du?

Erlend Halset heter jeg, sønn til Anne Helene og Knut Halset. Jeg er født i 1987 og er oppvokst i boligfeltet på Kvendsetøran. Etter videregående i Surnadal flyttet jeg i 2006 til Stavanger, hvor jeg har blitt boende. Nærmere bestemt bor jeg i Kvernevik (vigå/kjipavigå/fantavigå) som ligger ca. 1 mil utenfor sentrum.

Til daglig jobber jeg i oppgjørsavdelingen til EiendomsMegler 1 SR-Eiendom, hvor jeg nå har jobbet i 3 år. Her er vi 18 stk som håndtere oppgjør for våre 28 meglerkontor i Rogaland og Hordaland. I tillegg har vi 2 kollegaer i Kristiansand som tar seg av oppgjør for meglerkontorene i Agder-fylka. Før det jobbet jeg i litt over 2 år med megling i DNB Eiendom.

IMG_2745

Meg på «Top of the Rock» i New York. Årets høydepunkt! Foto: Erlend Halset

Studier var grunnen til at jeg flyttet. Jeg hadde bestemt meg for å studere eiendomsmegling, og den gang var det bare Handelshøyskolen BI i Stavanger og Oslo som hadde det studiet. At valget ble Stavanger var nok noe tilfeldig, men i alle fall ikke noe jeg angrer på. Jeg stortrives, og er godt tilfreds med både by og utdannelse/jobb.

For å forklare utdannelsen og jobben min kan jeg fortelle at eiendomsmegler er en lovbeskyttet tittel. For å bli eiendomsmegler må man først ta en bachelor i eiendomsmegling. Med noen unntak, så er bestått bachelor minimumskravet om man skal jobbe innfor eiendomsmegling. Etter endt studie kan man kalle seg eiendomsmeglerfullmektig. Deretter må man jobbe i minst 2 år for å få tilstrekkelig erfaring før man sender søknad til Finanstilsynet for å få meglerbrev. Med mottatt meglerbrev kan man bruke tittelen eiendomsmegler, og da kan man jobbe selvstendig med alle sider av eiendomsmegling.  Jeg fikk mitt meglerbrev i 2011.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger. Foto Erlend Halset

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg!

Hverdagene starter mellom 6 og halv 7. Jeg tar buss inn til sentrum, og spaserer til kontoret som ligger i Bjergsted. I løpet av en vanlig arbeidsdag sendes skjøter og pantedokumenter for tinglysing, det innfris lån og oppgjør utbetales på vegne av kunder, og med det kommer det også en del papirarbeid. En del av arbeidsoppgavene er like, men ofte dukker det opp diverse problemstillinger og utfordringer i forbindelse med eiendomsoppgjør. Det er veldig spennende å løse disse på best mulig måte for kundene. Ofte må vi ta vurderinger av det vi gjør i forhold til lover, regler og forskrifter. Vi samarbeider tett med meglerne ute på de diverse meglerkontorene, samt vi har mange banker, finansinstitusjoner, kommuner, forretningsførere og advokater å forholde oss til.

Etter jobb blir det som regel trening; løping, styrketrening eller intervalltrening. Ettermiddager og kvelder tilbringes gjerne med venner. Ellers trives jeg på kjøkkenet, enten det går i matlaging eller baking. Når det gjelder baking så er det og noe mine kollegaer og venner setter pris på. På lørdager oppholder jeg meg en del på Høyer, hvor jeg har jobbet som ekstrahjelp de siste 6 årene. Høyer er en stilig motebutikk som selger herre- og dameklær.

På kanten av Preikestolen

På kanten av Preikestolen Foto: Erlend Halset

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen?

Jeg er alltid hjemme i Todalen i jula, påska og i løpet av sommeren. Neste gang jeg blir å se hjemme blir til jul. I år ble det, til stor glede, 2 turer utenom de vanlige. 17. mai ble feira i Todalen for første gang siden 2006. Også hadde jeg en fin høstferie i midten av oktober, med fjelltur og jakt i strålende fint høstvær.

Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?

Må starte med å innrømme at der har jeg vært en dårlig todals-ambassadør. Jeg har ikke tatt med meg noen ”utenbygdes” på besøk enda. Men jeg er veldig flink til å fortelle om Todalen og vise bilder fra den fantastiske bygda vår. Venner og kollegaer har fått grundig innføring i idyllen som råder i Todalen. Jeg viser fram mye bilder av naturen, av bygda generelt og så klart av huset til mamma og pappa. Og når jeg skal fortelle om Todalen nevnes ofte Kårvatn, Talgø, Todalshytta og Todalsøra. For å gi noen en smak av Todalen serverer jeg gjerne ”bakels å græt”, til stor overraskelse for de fleste. Synes og det er morsomt å fortelle om det nedlagte postkontoret som nå huser brannstasjon, solarium og treningsstudio.

Bilde_00215

Vågen i Stavanger. Foto: Erlend Halset

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Per dags dato er ikke det noe som vurderes, men uaktuelt er det ikke.

Er det noe spesielt du ikke klarer deg uten?

Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb, er å hente meg en kopp kaffe. Og en eller to joggeturer i uka er obligatorisk.

Kjeragbolten

Kjeragbolten i Lysefjorden. Foto: Erlend Halset

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta todaling? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialektmisforståelse?

I det daglige er det vanskelig å holde helt på dialekten. Språket blir noe utvanna, og jeg blir ofte misoppfatta som trønder. Da jeg flytta hit fikk jeg høre mye hæ, og det blir man lei av i legden. Men dialekten kommer fort tilbake når jeg er hjemme, etter ett par dagers tilvenning. Venner har kommentert at de hører forskjell på meg når jeg har snakket med noen hjemmefra på telefonen og når jeg har vært hjemme.

Å telle fra 10-20 er alltid et partytriks. ”Brok/brokja” og ”frostmort” er det ingen som forstår. ”Kjøle” er et ord som misforstås eller som ikke forstås i det hele tatt. De fleste tror det er snakk om noe kjølig. I Rogaland så har de ordet ”jysla” som blir brukt på akkurat samme måte, dermed det er lett å forklare betydningen.

Stavanger Skyline ved Breiavannet i sentrum

Stavanger Skyline ved Breiavannet i sentrum. Foto: Erlend Halset

Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå? Noen store savn?

Sammenlignet med Todalen er Stavanger noe mer urban, med sine drøyt 130 000 innbyggere. Men Stavanger er en ganske intim og koselig by, preget av mye lavhusbebyggelse. Gaten jeg bor i kan egentlig sammenlignes med Myrjarvegen i Todalen. Her er det 20-25 hus i en liten og rolig gate med som ligger for seg selv på en side av vegen. Sjøen og tursti finner jeg like utenfor døra.

Landskapet er relativt flatt i forhold til Todalen. Fjell er det ikke så mye av i området. Da må man til Sandnes, og der er den høyeste toppen på 671 moh. Men til gjengjeld er det i Stavanger veldig fint tilrettelagt med mange turstier i skog og rundt vann. Mosvannet og Store Stokkavann er populære turområder.

En stor forskjell jeg kan vise til er boligprisene. Her for man knapt en leilighet for under 2 millioner, i så fall er det snakk om en hybelleilighet. Eneboliger finner man det største utvalget av i prisklassen over 4 millioner.

Ut mot havet i Kvernevik

Ut mot havet i Kvernevik. Foto: Erlend Halset

Hvor ofte er du innom Todalen.no?

Kvar einaste dag! (nesten)

 Neste blogginnlegg utfordrar vi Ole Petter Talgø fra redaksjonen til!

 

 

 

 

 

 

Publisert: 14. november 2014, 15:50