Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fra Todalen til Charlottenlund

Mari B. Redalen Tysdag 29. mars 2016

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til daglig og hvorfor flyttet du?

Navnet er Peder og etternavnet Kvendset. Stolt over å bli kalla opp etter bestefar min Peder og e vaks opp i Utigarda med far Hallvard og mor Ragnhild. Sjølv e e 66-modell og vaks opp med to større søstre, Olaug og Ragna, som terga me støtt og stadig, men e berga unna kvår gång med å spring uti kårenden i Utigarda, til besta Olina. No ska det presiserast at dem i dag e verdens snillaste storesøsken.

Oldefar og meg

Oldefar Halvor Kvendset (f.1855) og meg. (Oldefar til venstre). Foto: Peder Kvendset

Sommer 68

Ca. 1968, minstemann sammen med søstrene og to villstyringa frå Lauvås. Foto: Peder Kvendset

Etter ett år i militæret i Nord-Norge, tok jeg utdanning innenfor økonomi, markedsføring og IKT i Trondheim. Stifta familie her og fikk 4 barn, Hans-Martin, Ragnhild og Scott som alle bor i nærheten i Trondheim, samt Marie som for tida bor i Uganda. I dag bor jeg på Charlottenlund, på østsida av byen med samboer Hilde fra Foldfjorden i Aure. Har stort sett bodd i Trondheim i de siste 30 åra bortsett fra et par år i Skottland rundt tusenårsskiftet og til sammen 1 år i Sør-Øst Asia de siste åra.

Til daglig så jobber jeg for Orkel AS på Fannrem og driver med salg av kompaktorer til industri og landbruk over hele verden.

Sahara Fair

På Sahara Fair i Kairo, deltakelse med Orkel på regional landbruksmesse i Midt-Østen. Foto: Peder Kvendset

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg!

På en vanlig dag så ringer vekkerklokka 06:00, til frokost er det nyheter på radio og litt før kl. 08:00 så har jeg ankommet kontoret på Fannrem sammen med noen andre kollegaer som pendler fra Trondheim. Der er det jeg sammen med daglig leder som jobber med salg og håndterer henvendelser som kommer inn fra alle verdenshjørner, hovedsakelig etter at de har sett YouTube-videoer av Orkel-maskiner på nettet. Cirka hver tredje uke er jeg på reise utenlands, enten på kundebesøk, oppfølging forhandlere, deltakelse på messer etc. Da blir det mye venting på flyplasser og altfor lite tid til sightseeing og å se seg rundt.

På fritida så har jeg i vinter vært ganske ivrig på ski, med flere turer i Estenstadmarka per uke. Tidligere var jeg ivrig med fotball, både som trener for sønnen og som hasardiøs og taklingsterk spiller på gammel-guttas cageball-lag. Etter to meniskoperasjoner var det slutt, og kompisene som tidligere aller helst vil være på mitt lag, er nå godt fornøyd med at faren er over. Derfor er Lerkendal og Rosenborg et godt alternativ. Etter 20 år med sesongkort har jeg blitt medgangssupporter. Sist sesong var derfor oppløftende og det blir heldigvis gull i år også. Etter noen år i Skottland fikk jeg smaken på golf og single malt. Men skjønte etter hvert for å komme videre med golf’en måtte jeg holde på minst 2-3 ganger i uka og aktiviteten har omtrent stoppet opp. Single malt derimot kan man godt holde seg aktiv med 1 gang i uka.

På fotballkamp på Lerkendal

Tribunesliter på Lerkendal, men nå mest medgangssupporter, her sammen med Hans Martin. Foto: Peder Kvendset

Tur i Estenstadmarka

På tur i Estenstadmarka med samboer Hilde og Hans Martin. Foto: Peder Kvendset

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen?

Er hjemme i Todalen en gang i måneden. Litt oftere gjennom sommerhalvåret og litt lengre mellom kvar gong om vinteren. Blir nok en tur til Todalen nå i påskehelga.

Med mor og far på stabburstrappa

På stabburstrappa i hjemme i Utigarden med mor og far. Foto: Peder Kvendset

Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?

Alle sammen som har blitt kjent med meg opp gjennom åra, finn fort ut at jeg kommer fra Todalen. Og mange lurer på om det faktisk er så fint og flott der som de får høre fra meg. Og faktisk, jeg tror ingen har blitt skuffa når de har blitt med innover. Kårvatn, Todalshytta, Storhaugen er jo bra, Kvendsetdalen og Legdan likeså. Høydepunktet for mange har vært å komme inn i kårhuset i Utigarden hvor søster Olaug og svoger Asgeir har vært kjempe snill og ordna super servering.

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Har tomt innafor Myrmo så vil bygge hus der ved første og beste anledning.

Er det noe spesielt du ikke klarer deg uten?

Nyheter på radioen om morgenen! Er nyhetsjunkie og kan høre nyhetene 3 gang før jeg drar på arbeid.

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta todaling? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialektmisforståelse?

Har bare sånn passelig god til å holde på dialekten. I begynnelsen tenkte jeg at jeg skulle få hele verden til å forstå sychå, akkjå, nitjå og gjønhause, men skjønte etter hvert at jeg måtte porsjonere ut opplæringen av todalsdialekten. Nå prøver jeg å flette inn flere og flere dialektord etter hvert som omgivelsene klarer å henge med.

En gang mens jeg bodde på Moholt Studentby, jeg kom tilbake etter påske og min amerikanske nabo lurte på hvordan jeg hadde hatt det og jeg svarte: «Kjempefint, e ha vorre på fjilla kvar dag i mesta fjortå daga» og Jane fra Nebraska svarte: «men er du ikke trøtt?», jeg: «Trøtt nei, kalles da?»

«Har du virkelig vært på fylla i 14 dager uten å bli trøtt?»

Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå? Noen store savn?

Ingen store forskjeller på Trondheim og Todalen, jeg ser på begge stedene som to verdensmetropoler og bare en selv er den som hindrer en i å gjøre hva man har lyst til. Men savner Snøfjellet og Skjerdingfjellet, det er jo ingen fjell å se på i Trondheim. Det er kjedelig. Ellers savner jeg jo selvsagt å være enda hyppigere sammen med familie og kjentfolk i Todalen.

Hvor ofte er du innom Todalen.no?

Omtrent kvar einaste dag.  Jeg har vært så heldig og har fulgt utviklinga av todalen.no helt fra starten av. Helt siden todalen.no starte opp som en idé gjennom Prosjektet Godt Mot Todalen. Jeg husker jeg var med på møte oppi Ramsøya, hvor det var diskusjon om navnet på siden og hva som skulle være innholdet, hvor ofte siden skulle oppdateres også videre.  Vi tok kontakt med Handelsmann Nordvik som hadde vært framsynt og sikret seg domenet todalen.no. Resten er historie.

Synes den jobben som har blitt gjort med å bygge opp todalen.no er glimrende. En stor takk til alle som har bidratt til å utvikle dette til å bli en institusjon. Det ryktes også at sjefsredaktøren i Adresseavisen følger med på todalen.no og at todalen no har blitt en snakkis i mediakretser i Norge. Selv har jeg en samboer som er i ferd med å bygge opp en nyhetscommunity og har hentet mye inspirasjon fra nettopp todalen.no.

Lykke til videre!

 

Åse Toril Krågsrud kommer med neste blogg.

Først publisert: 29. mars 2016, 18:00 - Sist oppdatert: 28. mars 2016, 20:40