Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fra Todalen til Byåsen

Mari B. Redalen Torsdag 22. september 2016

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til vanlig og hvorfor flyttet du?

Jeg er Inga Husby, yngste datter av Einar Husby og Sissel Jorunn Holten, lillesøster til Espen og Merete. Jeg har nå sammen med min kjære trønder, Markus Andersen Solem bodd på Ugla på Byåsen i snart ett år.
Litt etter vi har kommet på plass ble jeg introdusert for Forever Living, som er aloe vera baserte produkter innen helse, skjønnhet og velvære. Jeg driver med dette hjemmefra og «er min egen sjef».

1

Pappa og meg på fisketur på Todalsfjorden.

Etter at mine nærmeste venner i Todalen hadde flyttet til jobb eller studie, ble det veldig ensomt å være igjen i bygda. Uten førerkort prøvde jeg meg i første omgang på å flytte på en hybel i Surnadal, tenkte at det var litt mer sentralt. Fant fort ut at det ikke var den bygda jeg var glad i og endte med å være mesteparten av tiden i Trondheim. Etter hvert fant jeg og Markus en fin og renovert leieleilighet øverst på Byåsen, nært både Lianvatnet og Kyvannet. Fine turmuligheter får det til å føles litt mer som hjemme!

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg?

Morgenene mine starter veldig rolig siden jeg jobber hjemmefra og styrer mine egne arbeidsdager. Jeg våkner mellom 8 og 9, ligger en stund og vrir meg før jeg går ned for å stelle meg og spise frokost. Dersom jeg ikke har noen møter hopper jeg på trikken for å dra på treningssenteret på litt lengre ned mot byen. Når jeg kommer hjem gjør jeg unna arbeid som må gjøres før Markus kommer hjem fra jobb. Vi går ofte tur til Lianvatnet etter middagstid, der kan vi fort være noen timer siden det er så rolig og fint der.

2

Lianvatnet.

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg igjen?

Jeg skulle selvfølgelig ønske jeg var mer i Todalen enn jeg er. Sånn som det er nå er det veldig tungvint å ta helgebesøk, siden pappa bor i Todalen, Merete og barna bor i Ålvundfjorden, Espen bor på Sunndalsøra og Mamma bor på Bugge. Men nå som Merete overtar huset og pappa flytter i leilighet bare noen meter unna, kommer jeg til å ta turen mye oftere.

Hva viser du først og frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?

Jeg viser alt! Men for å nevne det viktigste: før tunnelen viser jeg Svinviks Arboret og m det er sommer så kjører vi «gammelvæn». Jeg får ofte overraskende blikk når jeg forteller at buss og lastebil møttes på den smale veien. Deretter peker jeg på Holmen og forteller at der lærte Ola Talgø meg å svømme og når vi ble eldre hoppet vi fra baksiden. Viser kjapt Talgø Møbelfabrikk og «bua», før jeg vi drar til Todalsøra og Sjøheim der mine oldeforeldre bodde. Tar en runde i rundkjøringen på gammelfabrikken før jeg viser fram «Fjellgården i Trollheimen». Så må vi til slutt selvfølgelig hilse på min kjære far.

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Jeg har aldri sett for meg å bo noe annet sted enn Todalen for å være ærlig, og nå som min søster og tre fantastiske tantebarn flytter til Todalen, har ikke mitt ønske om å flytte tilbake vært sterkere. Om det skjer det første året? Det vet jeg ikke, men håper jeg blir å ses til daglig igjen om ikke så alt for lenge!

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta Todaling?

Til den store frustrasjon til nye bekjente og venner, holder dialekten min seg godt! Jeg tar meg selv i å legge om få ord til ukjente noen ganger, som f.eks på butikken. Ord som alltid får undrende fjes er dråk, brok og så klart sæktså, sykkjå, akjå og nikkjå. Så sta som jeg er, må min samboer stadig stille som tolk.

Hvor ofte er du innom Todalen.no?

Jeg er innom flere ganger i uka!

3

Januarkveld ved Lianvatnet. (Alle foto av Inga Husby)

Neste måned får vi blogg fra Hallvard Gjeldnes.

Publisert: 22. september 2016, 20:07