Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Fra Przanysz til Halsen

Fra Przanysz til Halsen

Elinor Bolme Laurdag 28. januar 2012

I høst kom den vesle polske familien Antoni, Anna Maria og Wladek Gielzakowski flyttende hit til Todalen fra byen Przanysz 10 mil utenfor hovedstaden Warszawa. Wladek hadde da ved flere anledninger vært i Todalen på arbeid. Etter at han i 2008 tok med seg kona Anna Maria hit på besøk, ble de enige om at det å kunne bosette seg her måtte være drømmen. Anna Maria hadde da arbeidet over 20 år som sykepleier i hjemlandet, de siste 8 årene i hovedstaden Warszawa. Wladek som møbelsnekker.  De har også en sønn til, Szymon på 17. Han bor hos besteforeldrene  mens han nå går 2. året på videregående skole hjemme i Polen. Han er jevnlig å besøker sin familie i Todalen og var akkurat reist ned igjen etter en ukes opphold nå nylig.

Deres yngste sønn Antoni går i 5. klasse ved Todalen Oppvekstsenter og foreldrene syntest det går bra så langt. Språket er vanskelig, så de har nå i begynnelsen fokus på at Antoni skal mestre det først, så får de voksne komme i etterkant. Men alle dialektene er vanskelig å skille syntes Wladek. I tillegg lærer Antoni  nynork på skolen og de fleste lærebøker og ordbøker for voksne er på bokmål. Så forvirringen er av og til total smiler han. Derfor er denne artikkelen skrevet på bokmål, slik at de lettere skal kunne forstå hva som står her.

Wladek har fått seg fast jobb på elementavdelingen ved Møre Tre AS i Surnadal, mens Anna Maria for tiden er hjemme og leser norsk på egenhånd. De håper med tiden at også hun kommer seg ut i arbeid, men ser hindringene med språket enda.

Da todalen.no tok turen innom var det bursdagsfeiring på Halsen. Antoni fylte 11år på tirsdag og hadde i den anledning invitert alle sine klassekamerater til feiring.

Antoni sin store lidenskap er Star Wars, og viser stolt frem sin samling i lego.

Mor Anna Maria er forøvrig en av våre bidragsytere til «dagens bilde» her på todalen.no. Hun har fotografering som hobby forteller hun, med egen fotoblogg. Den kan du se på http://anka254.flog.pl/.

De har med huskjøpet i Todalen realiset drømmen sin, og forteller at dette er plassen på jord for dem. Her er skjønn natur med store kontraster til der de kommer fra. Så da er det bare å håpe at de blir værende i Todalen!

Først publisert: 28. januar 2012, 18:00 - Sist oppdatert: 29. januar 2012, 19:27