Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fra Øya i Todalen til Porsgrunn

Mari B. Redalen Laurdag 19. desember 2015

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til daglig og hvorfor flyttet du?

Jeg heter Emil Haugen Ansnes og er født i 1994. Jeg har vokst opp i Øya sammen med min bror Ola og min søster Marit Ingeborg, under oppsyn av Jorid og Ståle. Nå bor jeg i Porsgrunn sammen med Erika Kårvatn Moen. Her studerer jeg på mitt første semester av 6 ved Høgskolen i Telemark. Om 3 år har jeg forhåpentligvis en bachelor i maskinteknisk-design. Det går under yrket maskiningeniør, men er mer rettet mot konstruksjoner.

Etter 2 år på videregående flyttet jeg til Brattvåg for å ta fagbrev. Under lærlingetiden hadde jeg god tid på å tenke hva jeg ville senere i livet. Og etter mye frem og tilbake fant jeg ut at jeg ville prøve meg på ingeniøryrket. 2 år senere og fagbrevet i hånden, bars turen til høgskolen i Trondheim der jeg tok Forkurs ett år fordi jeg måtte ha mer matte og fysikk for å komme inn på ingeniørlinjen.

Emil H Ansnes
Fin fangst i Neådalen. Foto: Emil Haugen Ansnes

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg!

De fleste dagene starter før vekkerklokka har ringt, setter meg ned med en god frokost og blar gjennom alt av nettaviser før jeg drar på forelesning. Når forelesningene er ferdig for dagen drar jeg enten å trener, eller sitter jeg igjen på skolen og jobber med studiene eller så drar jeg hjem og slapper av.

!cid_inlineImage0
Nørdre Salhøtjønna, fra turen i fjor sommer. Foto: Emil Haugen Ansnes

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen?

Etter at jeg flyttet til Porsgrunn har jeg ikke vært hjemme enda, men håper det blir oftere etter jula, håper på hver ferie. Jeg blir å se i Todalen i julen.

Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?

Har ikke fått mulighet til å ta med venner hjem til vakre Todalen enda, så det er litt vanskelig å svare på. Men hvis det en dag er noen som vil være med til Todalen så må de være med en tur rundt bygda og til Kårvatn. I tillegg er det vel et must at de må få oppleve den vakre fjellheimen vi har rundt oss.

!cid_inlineImage7
Erika på inner Kjerringa. Foto: Emil Haugen Ansnes

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Ja, det kommer jeg til å gjøre, men når det blir er det ingen som vet.

Er det noe spesielt du ikke klarer deg uten?

Trening og å ligge langflat og slappe av på sofaen med alt av sport på TV.

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta todaling? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialekt misforståelse?

Dialekten holder seg utmerket godt til å være i den ”finere delen av landet”. Tar du deg tid til å si det du skal si nok ganger så forstår de deg tilslutt. Det er noen ord og uttrykk som jeg bytter ut slik at jeg slipper å stå å forklare ut og bort hva det betyr, som f. eks ”kjøle hettj”,  ”brok” og så klart de berømte tallene.

SAMSUNG CSC
Utsikt over Slettdalsvatnet, fra turen i fjor sommer. Foto: Emil Haugen Ansnes

Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå? 

Noen store savn?

Her i Porsgrunn er det større og mye flere folk overalt, man har alt av tilbud i nærheten og det er ikke høye fjell omkring.

Savner så klart muligheten å snøre på seg fjellskoene eller skiene rett utenfor husdøren for så å gå rett på fjellet.

Hvor ofte er du innom Todalen.no?

Kvar dag!

 

Å neste år har vi utfordra Toril Redalen til å levere det første blogg innlegget. Vi gleder oss!

Først publisert: 19. desember 2015, 23:12 - Sist oppdatert: 20. desember 2015, 00:53