Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fra Heimstad til Ålesund

Mari B. Redalen Måndag 15. juni 2015

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til daglig og hvorfor flyttet du?

Hei til alle lesere av Todalen.no! Jeg er Anne Søyset, født tidlig på 70-tallet og oppvokst på Heimstad. Etter at jeg ble ferdig med videregående på tradisjonelt vis ved Surnadal VGS, studerte jeg fiskeriretta bioteknologi ved Høyskolen i Ålesund. Etter fullført utdannelse fikk jeg meg jobb som laboratorieansvarlig ved Fjordlab i Måløy og deretter tilsvarende stilling ved Måløy Sildoljefabrikk. I 2000 flytta jeg til Ålesund og her har jeg jobba ved Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og Kystverket.

Jeg har to barn, Ruth på 18 år og Nikolai på snart 11 og er samboer med Jan-Oddvar som kommer fra Måløy. Ruth er i disse dager ferdig med videregående og er klar for videre studier ved Norges Handelshøyskole i Bergen hvis alt går som planlagt. Nikolai går på Volsdalen skole, spiller fotball på AAFKs småguttelag og er aktiv i Ålesund Friidrettsklubb. Til helga tar tar vi turen til Lillehammer der Nikolai skal delta på Veidekkelekene, et nasjonalt friidrettsstevne. Nikolai tar opp stafettpinnen der tante Kjersti la den fra seg for snart tretti år siden.

Anne

Byrampen – Ålesunds nye utsiktspunkt. Foto: Anne Søyset

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg!

Vi starter dagen kl 07 og etter en hektisk frokost, pakking av skolesekk og formaninger for dagen, er jeg på plass på kontoret kl 08. Både Ruth, Jan-Oddvar og jeg går på skole og arbeider i byen, så vi kjører sammen. Nikolai har 10 minutter å gå ned til skolen så han er sistemann ut av huset.

Første juni begynte jeg i ny stilling som kvalitet og HMS-koordinator for Kystverkets operative lostjeneste. Lostjenesten skal trygge ferdselen på sjøen og verne om miljøet ved å sørge for at fartøy som ferdes i norsk farvann har navigatører om bord med tilstrekkelig kompetanse til å foreta sikker seilas. På landsbasis har Kystverket i underkant av 290 loser i tjeneste, stasjonert ved 18 losstasjoner. Losene border fartøyet ved utpekte bordingsmerker langs kysten ved hjelp av losbåt eller helikopter.

Kystverkets lostjeneste er en nyopprettet avdeling i Kystverket og jeg er ansatt i losdirektørens stab. Her arbeider jeg med kvalitetsforbedring, egenkontroll og helse, miljø og sikkerhet (HMS). Mange av Kystverkets lokaliteter er plassert på steder en vanligvis ikke reiser til på fritiden, og jeg er heldig som får besøke mange flotte steder langs kysten. For to år siden var jeg til Svalbard – det frister til gjentagelse!

Etter jobb blir det en lettvint middag før lekselesing og diverse fritidsaktiviteter. Nikolai har gjerne en fotballkamp eller to i løpet av uka. Været er sjelden på topp når AAFKs småguttelag inntar Color Line Stadion, men jeg og Jan-Oddvar stiller som fast heiagjeng.

Vi bor i et rekkehus på Fjelltun / Aksla, Ålesunds byfjell med flott utsikt over Sunnmørsalpene, kort vei til skole, Color Line Stadion og bysentrum. Rett utenfor stuedøra har vi fine turmuligheter og jeg prøver avslutte dagen med en trimtur.

2NikolaiRuth

Nicolai og Ruth på 17 mai og russefeiring. Foto: Anne Søyset

 

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen?

Vi bruker å tilbringe ferier og de fleste langhelgene i Todalen. Nikolai er invitert av Arve og Sander Halset til spille på et kompislag under Todalsdagen i slutten av juni, så er det ikke lenge før det blir todalstur på oss. Nikolai har blitt kjent med nye naboer på Ljosheim og jevnaldringer i Todalen. Ruth har akkurat hatt ei uke hos bestemor og bestefar, det et kjekt at ungene synes at det er moro å ta turen oppover.

 

Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?

Hjemme fra Heimstad har vi flott utsikt over nesten hele bygda og det er et ideelt utgangspunkt for en runde rundt bygda med en avstikker opp til Kårvatn og ned på Todalsøra.

Siden jeg er halvt virumdaling og har hatt sommerjobb på Rendølssetra i Innderdalen, er det også kjekt å vise fram dette dalføret. Jeg besteg Innerdalstårnet for et par år siden og i løpet av sommeren er det planlagt ny tur slik at både mamma og søster Kjersti også får prøve seg på Tårnet.

Lauparen

Lauparen (1434 moh) – flott tur med utsikt til både Ålesund og Molde. Foto Anne Søyset

 

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Nei, vi har ingen planer om å flytte til Todalen med det første.

 

Er det noe spesielt du ikke klarer deg uten?

Jeg er avhengig av å ha minst et strikketøy tilgjengelig. Det er kjekkere å begynne på nye prosjekt enn å fullføre, og mamma og bestemor i Virumdalen har nok ferdigstilt en del halvferdige plagg opp gjennom årene.

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta todaling? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialektmisforståelse?

Liker å tro at jeg holder godt på todalsdialekta mi, men jeg må gjøre noen små justeringer når det er ekstra viktig å bli forstått og når jeg skal prate med Nikolai sine kamerater.

Det har vært noen misforståelser opp igjennom åra. Flere av barnas overnattingsgjester tror et øyeblikk at vi serverer bløtkake til frokost hjemme hos oss når jeg spør hva de vil ha på ”kako”. Tallene sysjo, asjo og nisjo (o-endiga har jeg fra mamma og Virumdalen) har også bydd på en del misforståelser og spørrende blikk.

Leeds

Fotballtur til Leeds. Foto: Anne Søyset

Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå? Noen store savn?

Dugnadsinnsatsen i Todalen finner man ikke maken til verken i Ålesund eller andre steder jeg har bodd. Ålesund er en passe stor by med det vi trenger av tilbud og muligheter. Det er veldig greit å bo nært en flyplass med gode forbindelser ut i Europa. Jan-Oddvar er ihuga Leeds-fan og hele familien har tatt turen over minst en gang pr år, de siste 5 årene.

Det største savnet er å kunnet ta på seg skia rett utfor stuedøra og labbe til fjells. En skitur innover Ørsalmyrene mot Veltet hører med i løpet av vinteren. Med Ålesund som utgangspunkt har vi flotte turmuligheter sommer som vinter både i  Sunnmørsalpene og i Tafjordfjella, men det er noe spesielt å komme tilbake til hjemtraktene der jeg har mange og fine turminner.

Ski

Påsketur til Veltet. Foto: Anne Søyset

Hvor ofte er du innom Todalen.no?

Minst en gang for dagen.

Neste måned er Tora Valset utfordret av redaksjonen for å levere blogg. Vi gleder oss.

Publisert: 15. juni 2015, 23:30