Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Frå Halset til Trondheim

Elinor Bolme Torsdag 1. mai 2014

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til daglig og hvorfor flyttet du ?

Hei, jeg er Arve Joar Halset, oppvokst i Nestua på Halset. Kjøpte nytt hus rett før påske på Dalgård på Byåsen. Er samboer med Heidi og har to gutter Andreas (14) og Sander (12).

 

Skjermbilde 2014-05-01 kl. 08.49.36

Påsketur på tristeinan

Jeg jobber til daglig ved Tine sentrallager på Heimdal, andre siden av Esso stasjonen på Sandmoen. Der har jeg ansvaret for noe av skiveost produksjonen.

Har et lite firma på siden av, der driver vi med trefelling. Der hovedtyngden av oppdrag ligger på felling og toppfelling av krevende trær i hager og ved trange plasser ved hus og garasjer.

 

 Skjermbilde 2014-05-01 kl. 08.49.50

Toppfelling i hage

Hovedårsaken til at jeg flyttet fra Todalen var utdanning og etter hvert jobb.

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg!

Ved Tine Heimdal jobber jeg 2 skift. Den ene uken ringer klokka 04.50, sykler ca en mil og starter opp kl. 06.00. Jobber da frem til kl. 13.30.  Trener ca en time, eller er ute på hogst oppdrag. Middag og etterpå aktiviteter med guttene, enten fotball, ski eller skiskyting.

Den uken jeg jobber ettermiddag ringer klokken 07.00. Sender guttene på skolen, før jeg som regel er ute på hogst, trener eller pusser opp hus. Starter opp ved Tine kl. 13.15 og avslutter ved 21.00.

Er også anlegg/arena ansvarlig for ski/skiskytter stadion på Byåsen (Nilsbyen) for tredje året, det krever også en del tid innimellom.

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen ?

Det blir ikke så ofte som man kunne ha tenkt seg, med svært aktive gutter er som regel helgene opptatt med samlinger eller konkurranser. Andreas (14) er ganske ivrig, og er en av landets fremste i sin klasse innen skiskyting. Da det er våpen med og han ikke er gammel nok til å bære det, må jeg frakte det rundt omkring i uka og helgene. Var i Todalen i Påsken, kommer 1. Mai helga for fjøsarbeid og deretter Todalsdagen. Sander (12) sitt lag er påmeldt fotballcupen.

Skjermbilde 2014-05-01 kl. 08.50.06

Sander på jakt med onkel Håvard og bestefar Anders

Skjermbilde 2014-05-01 kl. 08.50.15

Andreas med siste finpuss før Blinkfestivalen i Sandnes

 

Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang ?

Tja, si det. Det blir alt etter som. Sørfjellet er en sikker vinner. Under Todalsdagen tidligere har vi bodd på Todalshytta, det har vært veldig populært. Flere har feriert i Todalen selv i ettertid. Er viktig å ikke vise for mye, men prate mye om alt som er å se. Da kommer de tilbake.

Kommer du til å flytte til Todalen igjen ?

Det vil nok skje etter hvert, har det som et mål. Er ikke aktuelt nå, som guttene er så aktive innen sine idretter. Er nok et bedre tilrettelagt tilbud for dem på Byåsen. Selv er jeg ikke typisk bygutt, er nok flere i Todalen som er mer i Trondheim sentrum eller City Syd enn jeg.

 

Er det noe spesielt du ikke klarer deg uten ?

En dusj etter en lang dag, er noe jeg ikke klarer meg uten.

Hvordan holder dialekten seg som utflytta Todaling ? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialektmisforståelse ?

Ganske bra synes jeg. Største misforståelsene er nok når tall mellom 15 og 20 blir brukt. Har fått en del spørsmål da.

Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå ? Noen store savn ?

Savnet er nok det å ha på seg sko og kunne gå en tur på skogen eller fjellet uten å kjøre bil først.  Vanskelig å sammenligne Todalen og Trondheim, er to ytterkanter. Der Trondheim har mye støy, biler, mye folk osv, er Todalen stille, lite biler, renere luft osv.

Hvor ofte er du innom Todalen.no ?

Har Todalen.no som startside på pcen, så det blir flere ganger for dagen. Todalen.no er flott sted for å holde seg noe oppdatert.

Og til slutt utfordrer redaksjonen Andres Gjeldnes til å bidra med deste blogginnlegg.

 

 

Publisert: 1. mai 2014, 09:01