Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Fotballhilsen fra Sør-Afrika

Fotballhilsen fra Sør-Afrika

Ole Petter Talgø Fredag 9. juli 2010

På todalsdagen blei det arrangert VM for lillegutt, men også større gutter kjemper hardt i disse tider for å prøve å få med seg en VM-medalje i fotball. Vi har fått en VM-rapport fra Jo Gjeldnes, som har oppholdt seg i Sør-Afrika de siste ukene for å få med seg fotball-festen. Han skriver:

Her kommer en liten VM-rapport fra Sør-Afrika og Cape Town. Undertegnede og 3 kamerater reiste fra Oslo den 28 juni med Cape Town og Spania-Portugal den 29 juni som første mål. Første dag i Cape Town var det noe regn og heller kjølig temperatur, men så er det jo tross alt midt-vinters nedi her. Kampen ble spilt på kveldstid og det var mørkt når vi tok taxi bort til Green Point Stadium, som ikke så mindre imponerende ut når den lå der opplyst i mørket. Inne på stadion var stemningen stor, slik som det ofte er under nabooppgjør. Skal ikke komme med noen kamprapport, men det var vel rimelig rettferdig at Spania kom seirende ut av bataljen, både på banen og tribunen. Green Point Stadium er nybygd til mesterskapet og tar rundt 66000, noe som gjør den til den tredje største, etter stadion i Durban og Soccer City i Johannesburg.

Etter åttendelsfinalen mellom Spania-Portugal hadde vi ikke billetter før til semifinalen, men når det ble Argentina-Tyskland i kvartfinalen her i Cape Town måtte man jo selvsagt sjekke mulighetene for å få med seg den. Billettsidene til Fifa sa klart ifra at alt var utsolgt, og forhåpningene var ikke store når vi dro i retning stadion på kampdagen. Folkene på Ticket Collection Centre kunne melde om at det fremdeles var billetter å få kjøpt, men at de måtte kjøpes på Ticketing Centre som lå i byen. Da var det bare å kaste seg rundt å komme seg ned til byen, så 1 1/2 time før kampstart stod vi der med billetter i hånda og på utkikk etter en taxi tilbake til stadion. Billettene var forholdsvis dyre og vi skjønte fort hvorfor når vi fant plassene våre, midt på ei langside på andre nivå, perfekt! Resultatet skal vi ikke rippe opp i, da det virkelig ikke gikk veien (hvertfall for 3/4 av følget), men nok en gang fremstår Tyskland som det mesterskapslaget de er kjent for å være.

Ettersom det bare var Ghana som var igjen av de afrikanske lagene virket det som alle heiet på dem i kvartfinalen mot Uruguay. Dramatisk ble det hvertfall til gangs, og håpet var stort når Ghana fikk straffe på stillingen 0-0, ett minutt på overtid i andre ekstraomgang. Men ballen ville ikke i mål, og Ghana røk i straffekonken, skuffende.. I andre kvartfinalen mellom Nederland-Brasil gikk det heller ikke som de fleste i turfølget håpte på, og sambalaget måtte pakke kofferten og reise hjem. Semifinalen vi skulle se ble da mellom Uruguay og Nederland, noe som ingen av oss hadde regnet med.

Seminfinalen gikk på kveldstid, og det blir en spesiell steming når det mørkt og flomlysene står på. Tror ikke det er en overdrivelse å si at det var 90% Nederlandsk på tribunene så den kampen vant de klart, selv om de fåtallige Uruguayanerne gjorde en hederlig innsats. Første målet av Van Bronckhorst var et skikkelig kremmerhus og kan fort bli stående som VMs flotteste. Nederland var nok det beste laget, men det ble spennende på slutten når Uruguay reduserte til 2-3 på overtid, men Nederland holdt unna og kan sette snuten mot Soccer City i Johannesburg og VM-finale!

Været har vært upåklagelig så langt, ett par dager med overskya og litt vind, men som oftest skyfri himmel og rundt en 20 grader. Når finalen nå er ferdig og folk reiser hjem er det å få med seg resten av de «obligatoriske» turistmålene før man setter snuten hjemover.

Ha en fortsatt god sommer!

Fotballhilsen fra Sør-Afrika.
Jo Gjeldnes

Først publisert: 9. juli 2010, 06:00 - Sist oppdatert: 8. juli 2010, 20:25