Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
For tiden 78 grader Nord

For tiden 78 grader Nord

Elinor Bolme Sundag 13. mai 2012

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til vanlig og hvorfor flyttet du?
Jeg heter Sigrid Elise Talgø, ’73-modell’, oppvokst på Tovbu (’Gammelmeieriet’) i Todalen, men bor på Torshov i Oslo.
Jeg hadde visst tidlig utflyttertrang, men fikk streng beskjed om å gå ett år på videregående i Surnadal før jeg fikk lov til å flytte hjemmefra –så det var best å høre etter. Som 16-åring flytta jeg til Åndalsnes for å gå på skole. Årene etter førte meg til Molde, Tingvoll og Ålesund. Og det var i Ålesund jeg ble introdusert til hørseshemmede og tegnspråk. Etter ett år som praktikant på en barnehage der, flyttet jeg til Oslo og fortsatte og jobbe for å lære meg mer tegnspråk. I 96’-98’ tok jeg tolkeutdanningen på Universitetet i Oslo. Jeg har siden da jobbet frilans som tegnspråktolk for døve, døvblinde og døvblitte.
Mellom ’slagene’ benytter jeg blant annet tiden sammen med venner ute, inne, over en kaffe, i treningstøy, gjennom kameralinsen, på veven (les; sosiale medier) osv.

Sigrid Elise med Esmarkbreen i bakgrunnen.

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut.
Min hverdag er veldig variert når det gjelder jobb, både tidmessig og innholdmessig.
Jeg tolker hovedsakelig på forelesninger i diverse fag på universitetet eller høgskoler. Dagene kan begynne tidlig og seint, og være både kort og lang. I tillegg tar jeg også oppdrag på arbeidsplasser (møter/seminar), legekontor og sykehus (operasjoner), kjøreskoler (teori/oppkjøring), offentlige kontorer osv. Det har også blitt en del utenlandsoppdrag innimellom.
Altså, mye variasjon og mange utfordringer –og ikke minst mange mennesker og forholde seg til! Og alt dette liker jeg!
Akkurat de siste månedene har vært spesielle da jeg har jobbet (og jobber fremdeles) turnus på UNIS (Universitetet i Longyearbyen/Svalbard) to uker på og to uker av siden august i fjor. Det har vært en stor og spennende utfordring tolkemessig, i tillegg har jeg fått en fantastisk mulighet til å bli kjent med flotte mennesker og oppleve eventyrlig natur, midnattsol, mørketid og ull innerst til ytterst til enhver tid. Et oppdrag jeg aldri vil glemme!

En helt «vanlig» dag på jobb?

Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til
bygda for første gang?
Hele bygda er flott, så sightseeing rundt overalt er en selvfølge, men først må gjestene få komme inn dørene på Tovbu og hilse på mor Synnøve og far Narve.

Hvor ofte er du i Todalen og når får vi se deg igjen?
Jeg besøker Todalen ca 3 ganger i året. Neste besøk blir i juli (som vanlig!) og jeg gleder meg til late dager med gode venner og vakkert vær!

Hvordan holder dialekta seg som utflytta todaling?
Jeg holder dialekten bra, selv om det på jobb må fires noe. Jeg jobber tross alt jobber med kommunikasjon så da må ’tykkje’, ’ita’ og ’sykkjå-akkjå-nikkjå’ vike. Men jeg er stolt av dialekten min!

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?
Jeg har nå bodd l Oslo i 18 år, altså lengre enn jeg har bodd i Todalen, men om jeg helt har blitt en Oslo-jente, er vanskelig å si… Hvem vet? Utfordringen er jobbmulighetene, selvfølgelig. Men en pensjonist-tilværelse i Todalen er vel ikke å forakte???

Vakre Longyearbyen

Hvor ofte er du innom todalen.no?
KVAR EINASTE DAG!!!

Hvem utfordrer du som utflytta todaling?
’Tante’ Bitte! (Brit Ansnes)

Publisert: 13. mai 2012, 10:04