Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fin tur til Hjellnessetra

Dordi Jorunn Halle Torsdag 26. august 2021

Sverre Kjølstad: Stavgang 26.08.21

I dag gjekk turen til Oppistu-setra på Hjellnes, og 16 personer møtte fram for å gå turen, inklusiv tidligere eier av setra. Etter å ha lagt bak oss to regntunge dager viste værgudene seg godlynte i dag, og vi fikk en fin tur i solskinnet. Vi var godt fornøyd med deltakelsen da storparten av pensjonistene er ute på busstur. God trim var det også med stort sett bare motbakke fram til setra.

Fint med pust i bakken etter motbakkene. Foto: Sverre Kjølstad.

Så vart det kaffepause ved setra. Foto: Sverre Kjølstad.

For denne setra er alderen noe usikker, men den er lafta av rundtømmer, og kan være fra 1800-tallet, kanskje enda tidligere. Seterskjelet vart restaurert rundt 1990 og fikk nytt torvtak, nytt golv og ny dør. Tidligere har tømmerveggen delvis vært bordkledd utvendig, og inne lagt panel på noe av “skjelet”.  Bygninga hadde opprinnelig to rom, men veggen mellom “skjelet” og “bua” er i senere tid fjernet.  Seterfjøset sto omtrent 40 meter ovenfor skjelet. Taket datt ned på 1970-tallet og bygninga forfall. Et stykke nedenfor skjelet er det bare rester etter løa på setra.

Her er det bare å finne seg plass i terrenget. Foto: Sverre Kjølstad.

Dyra fra Gjengstøa og Gjeldnesnausta gjekk i lag med Oppistu-kyrne når de var på setra. Midt på 1990-tallet var det 7 kyr, 1 okse, 2 hester og rundt 20 sauer på selve gården. Drifta var delvis melkeseterbruk. Melka vart separert på setra, men rømmen bar de heim for kinning. Samtidig vart det koka ost på setra. Dagny Gjeldnes var setertaus alle de siste 18 årene fram til drifta vart lagt ned i 1956.

Det som en gang var en fin seterstøl (Oppistu- og Nistusetra) for begge setrene var nå for det meste gjengrodd av skog. Det var bare så vidt vi skimtet en fin utgard av sten gjennom trea, som nok hadde kostet mange timers arbeid å få opp med håndmakt.

Neste torsdag går turen til Sjøasetervatnet, så velkomne da.

Tusen takk til Sverre for tekst og fine bilder!

Flere bilder fra stavgangturen til Hjellnessetra:

Noen har funnet seg en godstol, også. Foto: Sverre Kjølstad.

Trivelig kaffepause. Foto: Sverre Kjølstad.

Oppistusetra – ingen tvil. Foto: Sverre Kjølstad.

Klare for setertur. Foto: Sverre Kjølstad.

 

Publisert: 26. august 2021, 21:05