Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Feittysdag med «Kjøtt & påsse»

Feittysdag med «Kjøtt & påsse»

Jon Olav Ørsal Tysdag 8. mars 2011

På Wikipedia står det om feittysdag: «Fetetirsdag (Feitetirsdag eller feittirsdag, også kalt hvitetirsdag) er dagen før fasten begynner. Fetetirsdag er tirsdagen etter fastelavnssøndag og blåmandag, og dagen før askeonsdag. Datoen for fetetirsdag varierer mellom 3. februar og 9. mars ut fra når påsken faller.

Siste dag før fasten skulle det tradisjonelt fylles opp med kraftig kost. Det er fortsatt mange steder i Norge, spesielt i Trøndelag og Nord-Norge, tradisjon for å spise saltkjøtt og kålrotstappe på feittirsdag.[1] En annen tradisjon er å spise melkemat, egg og melmat, som fastelavnsboller, som en overgang til de magre fastedagene. Betegnelsen hvitetirsdag skal ha sammenheng med denne tradisjonen.

I mange land er fetetirsdagen kjent som mardi gras (fra fransk) og er den siste dagen i karnevalet. Blant de mest kjente mardi gras-feiringene er New Orleans Mardi Gras og karneval i Brasil. Fetetirsdagen er en folkelig fest som ikke har noen plass i liturgiske kalendrer eller kirkeårsliturgier. Den er heller ikke del av fastetiden. Men dagen har antitetisk tilknytning til fastetiden ved sitt iboende budskap om den tilskyndende faste. Fetetirsdag faller på 8. mars i 2011, og på 21. februar i 2012. »

Vår «utsendte» var så heldig å bli invitert på «kjøtt og påsse» hos Karen Johanne og Svein Talgø denne dagen. All heder til sjefskokk Karen Johanne for eit fortreffeleg måltid!

Publisert: 8. mars 2011, 23:36