Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fann død elg på skogsvegen

Eivind Bolme Måndag 6. juni 2016

Mandag ettermidag fekk Ragnar Halle, som er leiar i viltnemda, beskjed om at Siv Halle hadde funnet ei død elgku midt i vegen. Dette var på ein skogsveg omtrent 1,5 km innafor Hjellnes.

Ivar Bolme med ettersøkshunden Gizmo. Foto: Eivind Bolme

Vi hadde Ivar Bolme frå Ettersøksgruppa i Komunen med oss, og han hadde med seg hunden sin Gizmo. Vi kom til staden omtrent 19:00 for å finne ut kva som var årsaka til at kua hadde dødd. Vi fann ut at kua hadde nyleg kalva, men kalven var ikkje å finne. Det var folk oppi lia der sent på kvelden før då hadde dei ikkje sett noko elgku, så dette hadde skjedd i løpet av det siste døgnet.

IMG_1487

Ragnar Halle er leiar i viltnemnda og kontakta veterinær for finn årsaka til at elgen hadde dødd. Foto: Eivind Bolme

Ragnar kontakta sekreteren i viltnemda og vetrinær, med tanke på å finne ut kva som var orsaka til at elgkuan hadde daua. Konklusjonen blei » Børframfall», som beskrives nedafor:

«Børframfall er en tilstand der kuas livmor vrenger seg ut etter kalving. Livmora henger bak kua, ofte helt ne til hasene, og kan lett kjennes igjen ved de mange karunklene på overflaten, dette er soppliknende strukturer der hvor fosterhinnene har vært festet. Livmorhalsen må være åpen for at livmora skal vrenge seg ut, derfor opptrer de aller fleste børframfallene innen ett døgn etter kalving. Tilstanden er alltid dødelig dersom den ikke behandles, og kan føre til produksjonstap selv ved rask behandling.» tekst frå nettsida www.tyr.no.

IMG_1479

Elgkua var mager og hadde mista mykje av pelsen. Foto: Eivind Bolme

Publisert: 6. juni 2016, 21:13