Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Enorme krefter viser seg fra naturen sin side

Enorme krefter viser seg fra naturen sin side

Ole Petter Talgø Måndag 12. april 2010

I påska var Magne Svinvik og Frode Mikkelsen oppe i Sulvatnet for å sjekke rasutviklinga videre innover Sulamassivet.

Kvelden vi kom opp var møtt med tåke og sikt på maks 5 meter, der vi ikke kunne gjøre mer enn å sette opp telt og legge oss.

Dagen etter var vi møtt med et utrolig syn. Vi hadde lagt telt campen rett ved Sulvatnet som tilsynelatende hadde fått seg god gammeldags juling fra ras og mildvær fra før i vinter.

Selve fjellvannet hadde blitt trykt ca 5 meter rett ned. Store bruddkanter fra vannkanten gir oss en pekepinne på hvor mye isen har blitt trykt ned fra original positur. Kreftene som var i sving får oss til å tenke om to ganger da vi merker store steiner og isflak som var blitt slengt flere meter ut og fra vannet.

Store snømengder som har blitt preget av mildvær før påske, og ustabile bindinger i snølaga fra før i vinter har gjort denne vinteren veldig sårbar for akkurat snøras. Det som har skjedd ved storsulvatnet er vel store mengder snø som har rast ned på vatnet og belasta isen så mye att den har kolapset og trykkt vannet ned er teorien vår. Har aldri sett noe lignende fra før, men har hørt i fra andre Todalinger at det er observert slike tendenser ved andre fjellvann i Todalen.

Tekst og bilder: Magne Svinvik

Publisert: 12. april 2010, 08:51