Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Endelig! – torsdag «snur» sola!

Jon Olav Ørsal Onsdag 20. desember 2017

Det er nok mange som har lengta etter at sola skal snu,  og at det begynner å gå mot lysere tider igjen. Det skjer torsdag 21. desember kl. 17.28 norsk tid (ETC ).  Det går nok noen dager før vi merker at dagene blir lengre, men etter hvert vil dagens lengde øke med 6 minutter.  Da tar det 10 dager å øke daglengden med 1 time – og da er det jammen snart vår igjen!

Vi har henta litt info om solverv fra Wikipedia, og der står det:  «Solverv er betegnelsen for de to tidspunktene på året når solen har størst deklinasjon, nordlig 20. eller 21. juni og sørlig 21. eller 22. desember. I dagligtale sier man ofte at «sola snur» på hvert av disse tidspunktene. Det er imidlertid feil, det er jordas rotasjon rundt sola og jordas helning som skaper perspektivet om vintersolverv og sommersolverv.

På den nordlige halvkule er solvervet i juni årets lengste dag og kalles sommersolverv, mens solvervet i desember er årets korteste dag og kalles vintersolverv. På den sørlige halvkule er forholdet det omvendte.  Du kan som sagt lese mer om solverv på Wikipedia.

Publisert: 20. desember 2017, 21:15