Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

En drøm som gikk i oppfyllelse

Elinor Bolme Laurdag 30. juli 2016

Av og til er tilfeldighetene så utrolige, at det mest fantastiske skjer. -I dag har en årelang drøm gått i oppfyllelse, smiler James Edward Bruseth fra Texas. Han og kona Toni Turner har i flere år drømt om en Norgestur, for å finne ut mer om James sine røtter som stammer her fra Todalen. For det var alt han visste; navnet på bestefar Einar Bruseth som utvandret i 1912, og at han kom fra Todalen.

Ekteparet bestilte seg en tradisjonell guida Norgesferie på ei uke, men valgte i tillegg å ta ei uke ekstra på egen hånd og se hva de klarte å finne ut. Og under ett døgn etter at de satte sine bein i Todalen er de nå blitt gjenforent med slektninger, fått omvisning på kirkegården og sett barndomshjemmet til bestefar Einar på Falløya.

James forteller at de i går ankom Todalen og startet med et besøk på kirkegården. Her klarte de ikke helt å finne alle de riktige navnene de lette etter, så etter en stund tok de turen på butikken for å kjøpe forfriskninger. I kassa kom han i prat med ei som henviste de til kaffekroken for ytterligere informasjon. Der ble de raskt satt i kontakt med Ragnhild Ansnes Moe, som var behjelpelig med å finne ut av James sin slektshistorie. Ho tok da etter å ha kartlagt hvor James si slekt kom fra, en kjapp telefon til Odd Arild Sande på Nordvik, som viste seg å være en av nærmeste nålevende slektninger til James. De er tremenninger, og har dermed samme oldemor i Ingeborg  Einarsdotter Hallset fra Hyllnesbukta.

image

Marit Sanden Søyset ble også tilkallet i går kveld, da hun er firmenning av James.

Ingeborg giftet seg med Ola Toreson Husbytrøen og fikk 8 barn sammen. De tok over (bykslet) Falløya i 1890. De skrev seg da for Husby, mens deres barn fikk etternavnet Bruseth. Og det var dette som gjorde at James ikke kunne finne riktige gravstener på kirkegården. Einar, deres sønn født i 1893, utvandret i 1912 til Idaho, USA. Her jobbet han i flere år på farm og som jernbanebygger, før han i 1918 vervet seg og deltok sist på under den 1. verdenskrig i Frankrike. Dette var den eneste turen Einar hadde tilbake til Europa etter han utvandret, forteller James. Under oppholdet i Frankrike ble han skutt i skulderen og stukket i ansiktet med bajonett. Etter mange måneder på sykehus kunne han omsider komme hjem til Idaho og ble en krigshelt der. Så det tok med andre ord ikke mange årene før todalingen ble en ekte amerikaner.

Einar giftet seg etter hvert med Karen og fikk sønnen Oliver. Også han giftet seg, og etter hvert kom James. Han er den eneste av slekten som har hatt interesse av å prøve å finne historien fra før utvandringen. James forteller at bestefar Einar var lite meddelsom om livet før utvandringen, men han husker fra barndommen at bestefaren ofte hadde stunder hvor han satt å leste norske tidsskrifter, nærmest tegneserier om norsk hvalfangst, på norsk. Men å reise tilbake til Norge og Todalen var aldri noe tema.

image

Odd Arild er et oppkomme av historisk fakta om sin slekt fra Todalen, og deler velvillig med James. James er nå pensjonert historisk arkeolog.

image

James og Toni har mange spørsmål om hvorfor det er så mange like navn, som har ulike skrivemåter.

image

Et historisk øyeblikk! James Edward Bruseth ved graven til sin oldemor og oldefar som drev Falløya.

James og Toni derimot blir nok å komme tilbake til Todalen. De var overveldet av den mottakelsen de til nå har blitt møtt siden de kom av både slekt og ellers andre som har bidratt til at alle brikkene har falt på plass. I morgen gleder de seg til å overvære gudstjeneste i Todalen Kyrkje, når en av bestefarsungene til Odd Arild skal døpes. Toni gledet seg spesielt til å få se nordmørsbunaden i levende live. Og er det noen flere av slektningene til James som ønsker å treffe han i morgen, blir han å treffe etter gudstjenesten.

Odd Arild og fru Eva er allerede blitt invitert over til Texas for å besøke James og Toni der, og James gleder seg til at Odd Arild skal hjelpe han med oversettelser av gamle brev som bestefaren har etterlatt seg fra slektninger i Todalen. Så historiene om utvandringen fra Falløya blir nok enda mer komplementert etter hvert. For også Einars eldste søster Brit utvandret allerede i 1904. I tillegg fikk James i dag vite at onkel til bestefar Einar fra Hyllnesbukta utvandret så tidlig som i 1874. Han het Lars og var oldemor Ingeborg sin bror. Etter hvert som han kom i orden der borte, reiste også 4-5 til fra Hyllnesbukta etter. Disse slektningene kan nå risikere å bli «oppdaget» av James når han kommer tilbake til Texas.

Vi ønsker lykke til, og håper på reisebrev fra Odd Arild når han drar over på første besøk!

 

 

 

 

Publisert: 30. juli 2016, 15:58