Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Dagens julekonsert: Vebju på Surnadal Billag

Elinor Bolme Sundag 11. desember 2016

I dag kl 18, blir det konsert med Anders Larsen og Henning Sommerro på Surnadal Billag, Surnadalsøra. Låtmaterialet fra albumet ”Vebju”, vil i år få ny drakt, siden Anders og Henning har fått med seg sangerinna/kvedaren Gro Kjelleberg Solli, opprinnelig fra Angvika, og sjølvaste Frode Alnæs på gitar/sang. Alnæs og Solli vil også spille litt av sitt eget materiale sammen med Anders og Henning, skriv Anders Larsen i ei pressemelding.

Konserten i Surnadal er i samarbeid med Surnadal Billag AS med Jon Arne Mogstad og Martinus Grimsmo i spissen.

Billetter kjøpes på Ticketmaster.no(billettservice.no) eller ved inngangen, kontant eller med kort.

Det blir også muligheter for å kjøpe Vebju-cd, illustrert av Jon Arne Mogstad med tekster av Tiger Garte og Bernt Bøe i bookleten.

 

Om VEBJU-prosjektet

Anders Larsen og Henning Sommerro spilte inn i 2015, albumet «Vebju» – med undertittel «Juletonar frå Nordmøre». Det er i norsk sammenheng unikt at et relativt avgrenset område innehar et så stort utvalg av vakre religiøse juletoner i egen tradisjon. Platen inneholder flere versjoner av samme melodi hvor mange ikke er i bruk lenger. Den mest kjente tonen er «Et lite barn så lystelig» også kjent som «Julverset fra Stangvik». Flere av tonene bygger på julesangtekster som «Et barn er født i Betlehem», «Fra fjord og fjære», «Kling no klokka» og «Mitt hjerte alltid vanker».

«Vebju» inneholder gamle folketoner med kilder tilbake på 1800-tallet i tillegg til to nyere melodier av Trygve Brøske og Henning Sommerro. Melodiene er i tradisjon fra Surnadal, Stangvik, Todalen, Gjemnes, Tingvoll, Sunndalsøra og Rindal.

Alle bilder og illustrasjoner er laga av Jon Arne Mogstad. Tiger Garté og Bernt Bøe har skrevet hver sin tekst i et omfattende cover. Platen er innspilt i Stangvik kirke.

 

Anders Larsen: Fiolin

Født i 1978 på Surnadal fødestue, er til dagleg tilsett i TrondheimSolistene og Trondheim Symfoniorkester. I tillegg driv han ei aktiv freelance-verksemd med oppdrag på festivalar, solistoppdrag, events og som studiomusikar. Anders studerte ved Musikkonservatoriet i Trondheim, og ved Barratt-Dues musikkinstitutt i Oslo. Han avla sin solistdiplomeksamen som solist med Kringkastingsorkestert i Alban Bergs fiolinkonsert hausten 2004. Anders spelar på ein fiolin bygd i Milano i 1735 av C. A. Testore, eksklusivt utlånt av Amfi-grunder Lars Løseth.

Henning Sommerro

Født i 1952, er komponist, musikar, songar og professor frå Surnadal. Sommerro vart folkeeige i 1977, då han saman med gruppa Vårsøg hadde suksess med viseversjonen av Hans Hyldbakk sitt dikt Vår-søg, på plata med same namn. Han har òg tonesett salmar av Edvard Hoem, og i 2013 vart han utnemnd til kommandør av St. Olavs Orden av Kong Harald.

Gro Kjelleberg Solli

Gro Kjelleberg Solli er oppvaksen i Angvik på Nordmøre, og har spesialisert seg på folkesong frå Nordmøre. Ho har utdanning i folkemusikk frå Høgskulen i Telemark og har også gått musikkpedagogutdanning ved Norges musikkhøgskole.

Gro har vunne Landskappleiken i vokal folkemusikk kl. A to gonger, og har medvirka på fleire plateinnspelingar, ma med Tre Begrædelige Piger og OnkelFolke.

No er ho busett i Os i Østerdalen, der ho jobbar ved Os kulturskole i tillegg til å være frilans folkesongar.

Frode Alnæs

Født og oppvokst i Kristiansund. Fra1978-79 var han elev ved musikklinja på Nordmøre Folkehøgskole i Surnadal. I 1979 ble Frode tatt opp i det aller første kullet på det nye jazz-studiet ved Trøndelag Musikkonservatorium, og i 1982 gikk han ut med karakteren 1 blank i gitarspill – det vil si best mulige karakter. Frode Alnæs har i alle år markert seg som låtskriver og komponist. I tillegg til å ha skrevet alle låtene til bandet sitt ”Dance With A Stranger”.

Alnæs gav ut i 2016 soloplata “Kanestraum”. Alnæs er i dag, en av vår aller kjæreste musikere og entertainere.

Publisert: 11. desember 2016, 10:27