Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Avansert fjøsstell

Avansert fjøsstell

Ole Petter Talgø Onsdag 16. mars 2011

Tirsdag ble det arrangert kurs for avløsere hos Oddvar Mikkelsen i samdriftsfjøset på Nordvik. Temaet var melkeroboter, som det blir stadig flere av både i Norge og i Surnadal. I dag er det fire melkeroboter i Surnadal.

Melkeroboter er langt fra det tradisjonelle landbruket vi har sett i Norge gjennom hundrevis av år, og mye styres gjennom datamaskinen. God kjennskap til programmet som styrer roboten er derfor nødvendig.

Selve roboten er et avansert verktøy av hydraulikk og elektronikk, og styres hovedsaklig gjennom et skjerm på siden. Roboten selv tar seg av det meste av vask og sortering av melk. Oddvar Mikkelsen forteller at de fleste kyr venner seg til roboten og rutinene med melking etter kort tid. Om man har kvigene sammen med melkekyrne en stund først, kan de selv bli vant til roboten.

Også mange av de andre rutinene i fjøset er automatiserte, og vi får en omvisning i fjøset. Over ser vi fôringsautomaten som fire ganger i døgnet tar seg en tur rundt fjøset og fyller på med rundball.

Først publisert: 16. mars 2011, 05:00 - Sist oppdatert: 30. mars 2011, 22:52