Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Årets første blogger

Årets første blogger

Elinor Bolme Tysdag 3. januar 2012

Vi starter allerede på 1. nyttårsdag med en  blogger som har tilhold på Nordstrand i Oslo med sin familie. Opprinnelig oppvokse på Høgtun med systra Sissel Ingjerd. Velbekomme!

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til daglig og hvorfor flyttet du? 

Navnet mitt er Heidi Brusethaug og som de ser har jeg ikke skiftet navn etter at jeg flyttet fra Todalen. Jeg bor i et stille boligområde på Nordstrand i Oslo, i en gammel tomannsbolig Jeg er gift med Per og har to barn Per Erik og Silja. Barna er blitt store og er nå 22 og 18 år.

Etter at jeg flyttet fra Todalen har jeg gått på Tingvoll gymnas, Surnadal folkehøgskule og videre på Statens Næringsmiddeltekniske skole i Trondheim.

Etter at eg var ferdig med utdannensen flyttet jeg til Østlandet. Arbeidet i 5 år hos Brødrene Finsbråten på Eidsvoll, i en fabrikk som produserer pålegg, pølser og spekemat, Arbeidsoppgavene var å ha ansvaret for driftslaboratoriet på fabrikken. Senere flyttet jeg til Oslo og arbeidet hos Statens Teknologiske Institutt, der arbeidsoppgavene var å utføre kjemiske analyser av matvarer. Etter ca. 2 år fikk jeg nytt arbeid på Slakterilaboratoriet og arbeidsoppgavene var fortsatt kjemiske analyser av matvarer. I 1998 ble jeg ansatt  hos Norsk Matanalyse og hadde driftsansvaret for den kjemiske avdelingen fram til 2009. I denne perioden ble laboratoriet oppkjøpt av det internasjonale selskapet Eurofins og arbeidsplassen ble flyttet til Kambo, som ikke langt fra Moss.

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg? 

Jeg bruker bil for å reise til Kambo, det er en reisevei på ca. 5 mil, men jeg har den fordelen at jeg kjører mot trafikken slik at jeg slipper å stå i kø. Det er motorvei det meste av strekningen så det går fort å kjøre.

Eurofins er et stort analyseselskap som har kontor over hele verden. Kundene i Norge er næringsmiddelindustrien og forprodusenter som sender inn mat og forprøver til analyse. Det vi analyserer mest er næringsinnholdet i mat og forvarene, men vi har også mange analyser av vitaminer, mineraler, allergener, miljøgifter. På grunn av høgt kostnadsnivå i Norge blir mange av disse analysene utført i utlandet. Arbeidet mitt består i å selge og kjøpe analysetjenester i inn og utland og skrive rapporter til våre k under.

Vi har en hytte ved sjøen som ligger midt i mellom Moss og Fredrikstad som vi bruker mye i sommerhalvåret.  Det er greit å ha hytte nær Oslo, slik at vi slipper lang reisetid.  Det tar ca. en time å kjøre fra Oslo til hytta.

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg igjen?

Jeg er ikke så ofte hjemme i Todalen men jeg er alltid hjemme i påskehelga. For å holde kontakten med Todalen blir det å bruke telefonen. Far kommer også ned til Oslo en til to ganger i året.

 Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til
bygda for første gang? 

Naturen i Todalen er vakker så det er nok det som jeg har mest lyst til å vise fram.  

 Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Det er lite trolig at jeg flytter til Todalen igjen for det er ikke så mange arbeidsmuligheter for meg i Todalen.

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta Todaling? 

Jeg har veldig dårlig språk-øre så jeg holder ganske godt på dialekten. Det er klart at noen av de mest spesielle orda i todalsdialeken ikke blir brukt når en bor i Oslo men jeg prøver å snakke todaling så g , for da blir det dt som muliten

Hvor ofte er du innom Todalen.no?

Jeg bruker å lese om Todalen ca. en gang pr. uke. Setter stor pris på denne kontakten med hjembygda og det  er hyggelig å  lese om nyheter derifra.

Og til slutt hvem utfordrer du som neste “utflytta todaling”?.

Ingrid Kvendset, Trøå

Først publisert: 3. januar 2012, 18:00 - Sist oppdatert: 2. januar 2012, 22:16