Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Historisk vandring til Nordviksetra

Historisk vandring til Nordviksetra

Sverre Kjølstad Sundag 10. juni 2012

Søndag 10. juni arrangerte Stangvik Historielag tur til Svinviksetrene og Nordviksetra. I overkant av 20 personer møtte ved forsamlingshuset kl. 10, og derfra gjekk turen med bil fram til parkeringsplassen ved Nordviksetra. Her orienterte Oddvar Mikkelsen om damanlegget og kraftstasjonen på Nordvik som ble satt i drift i 2006. Siste år ble det produsert kraft til en verdi av kr. 5 mill. Det må vel sies å være et brukbart resultat på de 4 gårdene som har stått for utbyggingen, selv om dette er langt fra netto.

Så var det å ta bena fatt og gå til damanlegget, og videre derfra i terrenget fram til hytta til Eirik Svinvik. Her ga Sven Olav Svinvik et tilbakeblikk fra den tiden det var seterdrift og markaslått i området. Først var det drift på den såkalte Gammelsetra, og siden ble det bygd seterskjel, sommerfjøs og høyløe litt lengre inne i botnen. Dette var av praktiske grunner fortalte Sven Olav, siden kyrne beitet lengre inn i botnen, og det ble kortere vei når de skulle hjem til melking om kvelden.

Vinteren 1953 ble det brått slutt på seterdrifta på Nysetra, da et stort snøskred løsnet i den bratte bakken opp for setra og jevnet fjøset med jorden. På den tiden ble seterdrifta avviklet mange plasser, og fjøset ble derfor ikke oppattbygd. Vinteren 1977 ble Svinviksetra atter en gang rammet av snøras. Denne gangen gjekk raset et stykke unna husene, men vindgufsen var så kraftig at seterskjelet bles over ende. Deretter gjekk turen inn til Botnløa som i dag disponeres av Trond Svinvik til hytte.

Etter omvisning der fortsatte ferden til den tidliger omtalte Nysetra, hvor bare novsteinene står igjen av både seterskjel, fjøs og løe. Derfra ny marsj til Gammelsetra, og da var klokken blitt 1230, og dermed tid for lunsj og en lengre pause. Foreldrene til Sven Olav flyttet Gammelsetra over på nye tufter, og restaurerte skjelet til et hus på 6 x 4 meter, med stue, kjøkken og gang. Hele familien bodde her noen somre i 1940-årene.

Så var det klart for oppbrudd, og en kort marsj fram til Dulmulhamrene som gir en flott utsikt over Nordvikgrenda, sjøen og Strengen i bakgrunnen. Siste etappe gjekk til Nordviksetra, og Oddvar Mikkelsen møtte oss på tuftene til Nistufjøset, og ga en grei orientering om seterdrifta og markaslåtten som foregikk fram til 1952. Da var det kort vei til seterstølen, og Elen og Johan Nordvik  serverte kaffe til hele gjengen. Flott gjort!

Her finn du et bildegalleri fra den historiske vandringen til Nordviksetrene og området omkring.  Alle foto: Sverre Kjølstad

Først publisert: 10. juni 2012, 22:00 - Sist oppdatert: 2. mai 2013, 00:01