Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Reisebrev frå Vømmøldala

Reisebrev frå Vømmøldala

Elinor Bolme Sundag 10. juni 2012

Vømmlingene fra Todalen – med en vømmøllærling i lasten

 Stemningen kom snikende allerede da julepynten ble nedpakket i januar. Spontant begynte vi vømmlingene i Todalen å nynne kjente strofer, og i februar mottok Verdal Hotell en bestilling på rom til Vømmølfestivalen. Det bød på utfordringer det at datoen enda ikke var satt, men i sann vømmølånd skulle dette la seg løse mente den hyggelige innhaveren.

 Det led mot vår, og vi gjorde oss klar for avreise, denne gangen med et ekstra medlem i flokken – en rættle vømmøllærling! Med sunne vømmølverdier skulle lærlingen for første gang få være med til Vømmøldalen. Dette krevde selvsagt noe selvstudie i forkant, og vømmøllærlingen hadde lært seg de klassiske tekstene før avgang, og bruktbutikkene hadde blitt trålet for antrekk til korrekt påkledning slik lokal skikk krevde.

 En tidlig ettermiddag ankom vi vømmøldalen,  og spente kjørte vi frem til adressen der Verdal Hotel skulle befinne seg. Men til vår forundring hadde hotellet forsvunnet, og blitt erstattet med ”Vømmøldalens Dannede Pensjonat”, med andre ord; bookingen allerede i februar hadde ført til en betydelig oppgradering.

 Ingen tid for hvile, og med lærlingen på slep var det bare for oss å gjøre seg klar for kveldens forestilling med Styggdalsspelet, som i tradisjonens tro ble spilt på Stiklestads husmannsplass med norgeshistoriens ekte kulturminner som scene.

 Fjorårets spel tok for seg Peder Styggdal og hans datter Viktoria, som forlovet seg med sin kjære Albert. I år sliter Peder Styggdal med forretningene Styggdal Sæpekokeri, og det blir ikke mindre utfordrende med sjølingan som befinner seg i en vill ekteskapelig uenighet, nysingle Viktoria som har oppdaget kvinnebevegelsen i ekte rødullabba-ånd, og en utro bokholder som i det skjulte trikser med Peders regnskap.

Situasjonen tilspisser seg selvfølgelig med den litt over middels mannfolkbegeistrede Pepperflisa, dog ender den mindre yndige møen med å redde dagen da hun med årets tema i bakhodet tar for seg bokholderen slik at han ikke lenger er i stand til å lage flere regnskapelige vanskeligheter.

 Med en forestilling full av humoristiske detaljer, dyktige skuespillere og herlig musikk blir vi atter en gang dratt inn i Rotmos fantasifulle verden. Lærlingen er i ekstase, og stemningen er satt, vømmøl er i gang.

Tilbake til vømmøldalens sentrum har vi vært så heldig at vi i år igjen har blitt invitert hjem på mat til noen lokale vømmlinger. Der samler vi krefter til resten av kveldens utfoldelse; Vømmølkonserter på utsteder og bakgårder i Vømmøldalens sentrum.

Ikledd bestemors brune kåpe, bestefars seler til vadmelsbukser, penskjorte med tvilsomt mønster og lusekofte er vi klar for å nyte vømmølmusikk videreformidlet av band med ulike tolkninger av Hans Rotmos tekster om livets gleder og utfordringer. Og lærlingen gjør en framifrå innsats, der han stolt strener frem i helsetrøye, sixpence og kofte, og  viser tydelig at han har forstått hva dette handler om der han fornøyd nyter musikken sammen med lokal leskedrikk.

 Lørdags morgen byr ikke på syvsoving, det er tid for det tradisjonsrike vømmølopptoget der årets tema ”Hårving” skal presenteres. Seansen starter med Vømmølhymnen fremført på Minsaas Plass der folkemengden for lengst har samlet seg, etterfulgt av Gyldentanns tradisjonsrike tale i all sin beskjedenhet. Toget blir innledet med de «Ensliges musikkårps», med sitt ene medlem (som for øvrig ga ut sin første låt på cd i år, selvfølgelig en singel med tittel ”Bæst alein”) som stolt marsjerer fremad.

Bak han kommer Alejandro Fuentes og Chand Thorsvik kjent fra den norske tvskjermen ikledd vømmølstasen sin, etterfulgt av den tradisjonsrike vømmølordonansen.

Og en etter en kommer de, traktorer av alle årganger og i diverse tvilsom teknisk stand, en sjiraff på kjelke, fòrvogner finurlig dekorert og fylt med blide vømmlinger i alle aldre, ikledd sin fineste stas. Elegante biler med sine fine fruer og menn, Litjhårven, sauen Leif, barnevogner fylt med resultat av årenes hårving, samt noen andre diffuse henvisninger til andre tolkninger av hårving som ikke har med jordbruk å gjøre. Lærlingen følger godt med, dette er nemlig pensum!

 I kjent stil er det og åpent for politiske innspill, og i år varslet Vømmøl Grønne Radikale at de ville delta i toget for å vise sin motstand mot hårving, da gress og blomster også har følelser. Det faller da også naturlig at de blir etterfulgt av Vømmøls Syke Søstre, der ofrer for hårving stiller opp og viser sine skader og følgene av hensynsløs hårving.

Vømmøldalens bondeparti deltok også i toget, selvfølgelig relatert til årets jordbruksoppgjør. Litt alvor iblandet det humoristiske, med andre ord akkurat slik Hans Rotmo liker å gjøre det.

Vømmøldalen atletklubb har også i år et stort bidrag til toget, med en trillende åker der mennene hårver og kjerringene plukker stein, og jammen har de ikke klart å plante en havarert traktor oppi åkeren og, med helsetrøyikledde menn som trekker hele denne scenen gjennom gatene.

 Etter opptoget er det tid for dagens middag som passer seg for en ekte vømmling; kotelætta, pøls og stæk, før vi igjen søker til Folkeparken der vømmølbandene fremfører sine låter på 4 ulike scener. Og de skuffer ei heller i år; det kryr av dansende bestemorkjoler og vadmel.

På repartoaret i år står Vømmølbandene Vømmøldalens Lensmannsorkester, Vømmølgutan, Ola Uteliggers, Johan Møkkenbakkens orkester, Peder Storvømmølvolds eftf, Knut Stuppuvold Band, P.A. Røstad Orkester, Mattis Skjøttarstugans HV-lag, Vømmølsluskan, Hånstauran, Vømmølmoens Orkester og Skrukkdalens Kløvkompani. Det er bare for en vømmling og vandre mellom scenene og nyte de mange konsertene som runger ut over parken gjennom natten.

 Og det skjer det som skjedde i fjor også; tiden går så altfor fort. I de sene nattetimer vandrer vømmlingene fra Todalen tilbake til Vømmøldalens Dannede Pensjonat, nynnende på kveldens tekster som har klistret seg på hjernen. Og lærlingen? Han e klar for sitt andre år til neste år som ekte vømmling, for det er nemlig det som skjer med oss etter et dypdykk i Hans Rotmos fantasiverden; vi er nemlig alle vømmlinger i vømmøldalen.

 Neste års tema tema for opptoget ble avslørt av vømmølsjefen under årets festival, så det er bare å gjøre seg klar. Etter årets «hårving» får vi «brud og brudgom» som tema for neste års Vømmølfestival. Kanskje noen fra Todalen stiller i opptoget neste år? Møt opp og se.

 Lars K, Margaret (fotograf), Håvard og Sondre (lærling)

Først publisert: 10. juni 2012, 22:39 - Sist oppdatert: 11. juni 2012, 08:07