Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Fra Todalen til Villa Vigdalsmo.

Mari B. Redalen Sundag 22. mai 2016

Kven er du, kvar bur du, kva gjer du til vanleg og kvifor flytta du?

Pål Ivar Ugedal Øyen, Buvika. Oppvokst på Solvollen med pappa Bjørgulf og mamma Solvor og to mindre søsken, Britt Iren og Jan Vidar.I 2008 flyttet jeg til Trondheim sammen med Anita Ugedal Øyen, og som dere skjønner er det her det nyeetternavnet mitt kommer inn. Vi giftet oss i fjor sommer.

pålivar1

 

Jeg og Anita på bryllupsreise i Dubrovnik.

Bildet er tatt oppe på muren rundt gamlebyen. Foto: Pål Ivar Øyen

Vi kjøpte oss leilighet på jakobsli i 2009 da vi ventet vårt første barn i 2010, Tilde.

Oppholdet i Trondheim var vi hele tiden sikker på skulle være midlertidig. Vi visste bare ikke når og hvor ferden skulle gå videre. Begge hadde vi vokst opp i hver vår lille bygd,så vi ønsket at barna våre skulle få vokse opp i landlige omgivelser. I 2014 kom Mie til verden. Det ble nå satt fart på flytteprosessen, og nærmest over natta hadde vi kjøpt oss enebolig i Buvika.

pålivar2

Villa Vigdalsmo. Foto: Pål Ivar Øyen

Her har vi nå bodd i litt over 2 år, og vi trives godt både med større plass, skogen rett utenfor døra og med hage vi kan stelle i. Prosjektene står i kø, og arbeidslysta er tidvis større enn døgnet har timer. Jeg jobber til vanlig som tømrer i Byggmester Hofstad, som driver med rehabilitering, bad og nybygg/tilbygg. En variert og sosial jobb med daglige utordringer, noe jeg trives godt med.

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg!

Mandag-fredag ringer vekkerklokka 0553 (for vekkerklokka mi skal ikke ringe på hele tall). Vekkerklokka på naborommet (Mie) ringer gjerne noen minutter før, og da er det bare å starte dagen.Da er det opp, sette på kaffetrakter og ordne matpakke. Så tidlig på dagen er jeg en mann av få ord. Jeg sparer både praten og humøret til jeg får våknet skikkelig.

Ca kvart over 6 er jeg og kaffekoppen godt plassert i bilen på tur inn til Trondheim for en ny arbeidsdag, akkurat for øyeblikket på Stokkanhaugen.Det blir litt køkjøring når man skal inn og ut av Trondheim sammen med alle andre, men det er ikke så ille når man har radio og kaffe.

Etter endt arbeidsdag, er det stort jeg som henter jentene i barnehagen, og vi er hjemme ca kl 16. Da er det middag på plana, og tid sammen med familien før dagen er over for husets to minste.

Jeg liker å høre på musikk, og om sjansen byr seg drar jeg gjerne på en konsert. Var i fjor høst var jeg på tidenes konsertopplevelse i København med Dave Matthews Band. På fritiden er jeg engasjert i Skaun JFF.  Der er jeg med på å arrangere skyting på leirduebanen på vår/sommerhalvåret og noen fiskearrangement.

Vi er generelt glade i å være sosiale og ute når vi har mulighet til det, så vi har nylig engasjert oss i Barnas turlag Skaun.

pålivar3

 

Tilde, Mie Jeg på tur i Buvikmarka. Anita er også med, men bak kameraet. Foto: Pål Ivar Øyen

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen?

Jeg er hjemme ca nå og da. Med to barn, eget hus og mye som skjer, blir det ikke like ofte som før. Når vi passerer 1, september blir turene ganske hyppig. Da er jeg å finne i fjellene nesten hver helg Halla og Husby jaktlag jakter på hjorten.

pålivar4

 

En 10-spiring jeg skøyt i 2012. Foto: Pål Ivar Øyen

I skrivande stund har vi ingen plan for når neste tur til Todalen blir, men det blir vel en tur eller to i løpet av sommeren.

Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?

Det første man ser er fjella, og da hører det med å nevne navna på de mest synlige fra tunellen og på tur innover stranda.

Deretter blir det en stopp på Solvollen. Kårvatn, Nauståfossen, Gammelfabrikken, Todalshytta og en runde rundt bygda er også obligatorisk.

Jeg er stolt av å være Todaling, og jeg passer alltid på å få presentert det til nye bekjentsskaper. De aller fleste som kjenner meg, vet hvor jeg kommer fra og hvor fantastisk fint det er i Todalen, ofte omtalt som Paradis på Jord.

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Nei. Akkurat nå ser det ut som jeg blir boende i Buvika, men kommer alltid til å være en Todaling.

Er det noe spesielt du ikke klarer deg uten?

Kaffe, familien, radio på jobb og snus.

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta todaling? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialektmisforståelse?

E har aillvæg talla så breittj så e klara. E krydra gjern med oferrstatle ord å anna toill. På bua sie e sykkjå, akkjå, nikkjå å tju, te å me når dæm spær oppat færr trei gånjen. Da flira e gått inni me.

Det er (heldigvis) svært få trønderske ord som har lurt seg inn i talen, men jeg får høre det om jeg skulle være så uheldig at det kommer ut et ord feil.

Dråpparenn er en slager, det er det ingen som forstår.

Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå? Noen store savn?

Det er landlig, like langt mellom husene og en kan (hvis man legger godviljen til) skimte fjell på over 1000 meter.

Det eneste store savnet må være de bratte fjellsidene, og det å ha muligheten til å gå på det vi Todalinger kaller topptur i nærområdet.

Hvor ofte er du innom Todalen.no?

Kvar einaste dag.

Neste blogger ut er Therese Talgø.

Publisert: 22. mai 2016, 15:58